Alles geprobeerd om beter te slapen
Van jongs af aan heb ik moeite met slapen. En daar baalde ik van want ik weet hoe belangrijk een goede nachtrust is voor mijn gezondheid. Tijdens het slapen herstellen onze cellen en organen. Te weinig slaap gaat dus ten koste van ons herstel en zorgt ervoor dat we sneller verouderen.
Ik heb werkelijk alles geprobeerd. Van slaapyoga tot meditatie, van lavendelolie tot slaapmedicatie en ga zo maar door. Veel dingen hielpen voor geen meter, sommige dingen hielpen een beetje en een paar dingen hielpen daadwerkelijk om mijn nachtrust te verbeteren. Ben jij op zoek naar een betere nachtrust?
Graag deel ik mijn 5 beste beter slapen tips met jou:
1. Doe een ademhalingsoefening
Een tijd geleden leerde ik de 4-7-8 ademhalingsoefening van de arts Adrew Weil kennen. Het is een simpele ademhalingsoefening die meteen zorgt voor ontspanning. Ik gebruik deze ademhalingsoefening regelmatig om te ontspannen en het helpt me sneller in slaap te vallen.
Het gaat als volgt:
- Adem 4 tellen in door je neus.
- Houd je adem 7 tellen vast.
- Zet het puntje van je tong tegen de binnenkant van je voortanden, waar je tandvlees begint en tuit je lippen.
- Adem 8 tellen uit door je mond.
Je kunt dit vier keer herhalen als je net begint, daarna kun je het vaker herhalen als je wilt. Ik doe deze oefening als ik in bed lig, en door de ontspanning val ik makkelijker in slaap.
2. Dim de lichten
Als het donker wordt krijgt jouw lichaam een seintje waardoor melatonine wordt aangemaakt. Hierdoor word je moe en krijg je zin om te gaan slapen. Door (dag)licht weet je lichaam dat het dag is en maakt het geen melatonine aan. Als jij nog tot laat felle lampen laat schijnen en naar een felverlicht scherm kijkt, is de kans groot dat jouw lichaam minder melatonine aanmaakt. Hierdoor word je ’s avonds minder snel moe en slaap je minder goed. Probeer dus zo veel mogelijk de lichten te dimmen in de avond. Hierdoor start je lichaam op tijd met de productie van melatonine en slaap je sneller en beter.
3. Eet magnesiumrijke voeding
Magnesium werkt samen met melatonine en zorgt voor een diepe, rustige slaap. Het werkt kalmerend en helpt de bloedvaten ontspannen. Je zou kunnen kiezen voor een magnesium supplement, maar je kunt magnesium ook uit je voeding halen. Door veel magnesiumrijke voeding te eten kun je dus invloed uitoefenen op je nachtrust. Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn bijvoorbeeld: donkergroene bladgroenten, noten, zaden, (rauwe) cacao, avocado’s, bananen, peulvruchten, schaal- en schelpdieren.
Zelf maak ik regelmatig een heerlijke healthy chocolade smoothie bomvol met magnesium.
Recept voor een magnesiumrijke chocolade smoothie:
- 1 flinke hand spinazie
- ½ avocado
- 1 banaan
- Een eetlepel (rauwe) cacao
- Een scheut amandelmelk
4. Probeer te ontspannen
Ik heb geleerd dat mijn eigen gedachten heel veel invloed hebben op mijn nachtrust. Door gestrest in bed te gaan liggen met de angst om weer een slechte nacht te hebben maakt je lichaam cortisol aan. Dit hormoon maak je -in tegenstelling tot melatonine- in de ochtend aan, zodat je wakker wordt en energie hebt om je dag te beginnen. Stress zorgt echter ook voor de aanmaak van cortisol en zorgt er dus voor dat je wakker blijft. Probeer daarom te ontspannen, een paar ademhalingsoefeningen te doen en het te accepteren als je niet meteen in slaap valt.
5. Val in slaap met een luisterboek
Ik luister elke avond naar een luisterboek. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de app Storytell gebruiken. Door in het donker te luisteren naar een ontspannend verhaal leid ik mijn gedachten af zodat ik minder pieker of me druk maak over of ik in slaap zal vallen. Wat ik fijn vind aan de app is dat je een soort klok kan instellen waardoor de app na bijvoorbeeld 30 minuten vanzelf uitgaat. Tot nu toe ben ik altijd binnen die 30 minuten in slaap gevallen dus voor mij werkt het super. Spotify heeft deze functie overigens ook, dus je kunt er ook voor kiezen om naar ontspannende muziek te luisteren of een podcast op Spotify.
Welterusten,
Heleen.
0 reacties