Relatie tussen voeding en stress
Voeding en stress hebben met elkaar te maken, ze beïnvloeden elkaar wederzijds. Enerzijds zorgt stress er vaak voor dat we meer en ongezond gaan eten (al eten sommige mensen juist minder als ze stress ervaren). Anderzijds heeft ongezonde voeding invloed op je algehele gezondheid en het vermogen om met stress om te kunnen gaan.
Zenuwstelsel
Ook wordt bij stress het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt er onder andere voor dat bloed naar de spieren wordt gepompt zodat we hard kunnen wegrennen in een stressvolle situatie. Het zorgt er echter ook voor dat ons spijsverteringsstelsel tijdelijk stil wordt gelegd, zodat we niet naar de wc moeten tijdens het vluchten. In de prehistorie was dit een prima systeem voor als we zo nu en dan oog in oog stonden met een wild dier. Tegenwoordig hebben we dit wilde dier omgeruild voor een constante stroom van stressvolle situaties zoals werkdruk, sociale verplichtingen, files etc. Ons lichaam dat nagenoeg hetzelfde in elkaar zit als in de prehistorie, vindt het moeilijk om een verschil te maken tussen een veeleisende baas en een gevaarlijk dier. Hierdoor hebben veel mensen in stressvolle periodes last van obstipatie.
Stresshormonen
Tijdens stressvolle perioden maakt het lichaam meer stresshormonen aan zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam meer energie, mineralen en vitamines gebruikt dan in meer ontspannen perioden. Door langdurige stress in combinatie met ongezonde voeding put je je lichaam steeds verder uit. Probeer in tijden van stress juist goed voor jezelf te zorgen en je lichaam te voorzien van pure en gezonde voeding rijk aan vitamines en mineralen.
5 tips over wat je het beste kunt eten in stressvolle periodes:
1. Eet zoveel mogelijk groente en fruit
Het absolute minimum volgens het voedingscentrum is 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag. Echter halen veel mensen dit al niet. Zelf streef ik naar minimaal het dubbele. Dus 4 stuks fruit en 500 gram groenten per dag. In groenten en fruit zitten veel vitamines en mineralen zoals vitamine C. Dit is een antioxidant en helpt vrije radicalen op te ruimen die ontstaan tijdens stress. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor cellen en weefsels.
2. Eet voeding met tryptofaan
Een lage serotoninespiegel in de hersenen kan een gevoel van onrust en neerslachtigheid veroorzaken. Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor ontspanning en een goede nachtrust. Tryptofaan uit onze voeding wordt door het lichaam omgezet in serotonine. Door voldoende tryptofaanrijke voeding te eten blijft je serotoninespiegel stabiel en heb je minder last van stress, onrust en neerslachtigheid. Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel tryptofaan zijn: havermout, banaan, gedroogde pruimen, pinda’s, linzen, zaden en pitten.
3. Eet magnesiumrijke voeding.
Magnesium werkt kalmerend en zorgt voor ontspanning van de spieren en het zenuwstelsel. Bij stress verbruik je extra veel magnesium. Je kunt dit aanvullen door magnesiumrijke voeding te eten zoals spinazie, volkorengranen, noten en broccoli.
4. Eet gezonde vetten
Hersenen bestaan voor 60% uit vet. Door gezonde vetten te eten worden jouw hersencellen opgebouwd uit gezonde vetten. Door veel ongezonde vetten te eten zoals transvetten in koekjes en fastfood, worden jouw hersencellen opgebouwd uit ongezonde vetten. Cellen die bestaan uit ongezonde vetten zijn stug en inflexibel. Gezonde vetten zorgen voor flexibele hersencellen waardoor processen soepel verlopen en je makkelijker tegen een stootje kunt. Eet daarom gezonde vetten uit vette vis, noten, avocado en olijfolie en zorg voor gezonde hersenen die beter met stress om kunnen gaan.
5. Voeding die je wil mijden
Er zijn ook voedingsmiddelen die je zo min mogelijk wilt binnenkrijgen tijdens stressvolle perioden, omdat deze het lichaam -en met name de lever- belasten. Hierdoor kan jouw lichaam minder goed herstellen.
Voedingsmiddelen die je in tijdens van stress het beste kunt mijden zijn:
- Cafeïne-bevattende producten zoals cola en koffie.
- Geraffineerde koolhydraten zoals witmeelproducten, suiker, koek, snoep en frisdranken.
- Kunstmatige zoetstoffen zoals in frisdranken.
- Voedsel met veel toevoegingen zoals conserveermiddelen, geur- kleur- en smaakstoffen.
Naast voeding, zijn lichaamsbeweging en voldoende ontspanning belangrijk om stress te verminderen. Merk je dat deze adviezen jou niet helpen en de stress steeds erger wordt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Iedereen heeft wel eens last van stress en er is niks mis mee om af en toe hulp te vragen.
Heleen.
Bron: Wormer, P. (2009) Vitaal werken, vitaal leven. Uitgeverij Spectrum & Hoenderdos, K.
0 reacties