top of page
  • Foto van schrijverHeleen Bergsma

6 Stappen om je beter te voelen in de perimenopauze


6 stappen naar een normale hormoonbalans

De perimenopauze, oftewel de jaren voorafgaand aan de menopauze, kan een tijd zijn vol veranderingen en ongemakken. Het is een fase waarin je lichaam zich voorbereidt op de menopauze, en dat kan met zich meebrengen dat je hormonen schommelen, je energieniveau fluctueert, en je emoties een rollercoaster zijn. Maar geen zorgen, er zijn manieren om je beter te voelen tijdens deze overgang. Hier zijn zes stappen die je kunt nemen om de perimenopauze wat draaglijker te maken.


1. Houd je bloedsuiker stabiel

Het stabiel houden van je bloedsuiker is misschien wel een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen. Schommelingen in de bloedsuiker kunnen je humeur, energie en zelfs je hormonen beïnvloeden. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt je om pieken en dalen in energie te vermijden en kan symptomen zoals stemmingswisselingen en vermoeidheid verminderen.

Hoe doe je dat? Focus op een dieet dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en vezels. Denk aan voeding zoals noten, zaden, vis, avocado’s en groenten. Vermijd snelle suikers en koolhydraten die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en dalen. In mijn praktijk werk ik met een glucosemeter die dit 2 weken lang heel mooi in kaart brengt.


2. Rem ontstekingen

Ontstekingen in je lichaam kunnen veel symptomen van de perimenopauze verergeren, zoals gewrichtspijn, vermoeidheid, en zelfs stemmingswisselingen. Door ontstekingen te verminderen, kun je je algehele welzijn verbeteren.

Hoe doe je dat? Kies voor een ontstekingsremmend dieet. Dit betekent veel seizoensgebonden groenten, klein rood fruit (zoals bessen, bramen en frambozen), vette vis (zoals zalm, haring of makreel), grasgevoerd biologisch vlees en gezonde vetten zoals olijfolie en grasgevoerde roomboter. Vermijd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen bevorderen, zoals bewerkte producten, zaadoliën (zoals zonnebloemolie en koolzaadolie -kijk uit die zitten in heel veel bewerkte producten-) en suikers. Kurkuma, gember, knoflook en groene thee zijn ook krachtige ontstekingsremmers die je in je dagelijkse routine kunt opnemen.


3. Breng je darmen in balans

Een gezonde darmflora is essentieel voor je algehele gezondheid, en tijdens de perimenopauze kan het balanceren van je darmen helpen bij het reguleren van hormonen, het verbeteren van je humeur en het ondersteunen van je immuunsysteem.

Hoe doe je dat? Voeg natuurlijke probiotica toe aan je dieet, zoals rauwe yoghurt, kefir, en gefermenteerde groenten (zoals zuurkool en kimchi). Prebiotische vezels, zoals die in knoflook, uien en bananen, voeden de goede bacteriën in je darmen.


4. Verminder stress

Stress kan symptomen van de perimenopauze verergeren. Het beïnvloedt je hormonen en kan je slaap, energie en gemoedstoestand negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om manieren te vinden om stress effectief te beheren.

Hoe doe je dat? Probeer verschillende ontspanningstechnieken uit, zoals yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of wandelen in de natuur. Ook het simpelweg tijd maken voor dingen waar je blij van wordt, zoals een hobby of tijd doorbrengen met geliefden, kan wonderen doen. Vergeet niet dat het oké is om ‘nee’ te zeggen en ruimte voor jezelf te maken.


5. Overweeg supplementen

In sommige gevallen kunnen supplementen je helpen om je beter te voelen tijdens de perimenopauze. Bepaalde supplementen kunnen helpen bij het ondersteunen van je hormonale balans, het verminderen van ontstekingen, en het verbeteren van je algehele gezondheid.


Welke supplementen zijn het overwegen waard?
  • Omega-3 vetzuren: Deze zijn geweldig voor het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de hersenfunctie.

  • Magnesium: Dit mineraal kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapkwaliteit, en het ondersteunen van spier- en zenuwfunctie.

  • Adaptogenen: Kruiden zoals ashwagandha en rhodiola kunnen je lichaam helpen beter om te gaan met stress en je hormoonbalans ondersteunen.

  • Vitamine D3: Deze vitamine is belangrijk voor de botgezondheid en het immuunsysteem, en kan ook je stemming verbeteren.


Let er wel op dat je altijd eerst met je therapeut/ arts overlegt voordat je supplementen toevoegt aan je routine. Er wordt veel geld verdiend met supplementen. Win daarom altijd gedegen advies in voor je zomaar iets gaat gebruiken.


6. Bio-identieke hormonen (BHRT)

Als je merkt dat de symptomen van de perimenopauze je dagelijkse leven echt verstoren en je hebt alles geprobeerd op het gebied van voeding en leefstijl, kun je bio-identieke hormoonsuppletie overwegen. BHRT staat voor Bio-Identical Hormone Replacement Therapy, waarbij hormonen worden gebruikt die chemisch identiek zijn aan de hormonen die je lichaam van nature produceert.

Hoe werkt het? BHRT kan helpen om je hormonale balans te herstellen, waardoor symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen, en stemmingswisselingen verminderen. Het is een persoonlijke beslissing, en het is belangrijk om dit met een specialist te bespreken om te zien of het voor jou geschikt is.


Eindgedachten

De perimenopauze is een natuurlijke fase in het leven, maar dat betekent niet dat je vreselijke klachten hoeft te ervaren. Door deze zes stappen te volgen, kun je de eerste stappen nemen om je beter te voelen. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en te ontdekken wat voor jou werkt. Wees lief voor jezelf, neem de tijd, en onthoud: je bent niet alleen.


Wil je meer lezen over dit onderwerp of heb je specifieke vragen? Laat het me weten in de reacties hieronder!


Liefs, Heleen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page