Wat ik mijn cliënten adviseer als orthomoleculair hormoonspecialist
Als orthomoleculair hormoonspecialist help ik vrouwen van 35+ om hun hormonen in balans te brengen tijdens de perimenopauze. De perimenopauze kan namelijk al 12 jaar voor de daadwerkelijke menopauze beginnen.
Meestal merk je als vrouw van 35+ dat je hormoonbalans verandert door vage klachten. Denk bijvoorbeeld aan meer buikvet, slechter slapen, hoofdpijn, minder energie, en ga zo maar door. Je hebt nog steeds een cyclus, dus het kan zijn dat je niet direct aan de perimenopauze denkt.
Met de juiste voeding en leefstijl kun je veel doen om je hormonen in balans te brengen. In dit blog deel ik de adviezen die ik geef aan mijn cliënten.
Oorzaken van hormonale disbalans
Dit zijn de oorzaken van een hormonale disbalans die ik vaak tegenkom in mijn praktijk:
Stress: Stress verhoogt je cortisolniveau. Dit stresshormoon heeft voorrang op andere functies in je lichaam. Bij stress zet je lichaam bijvoorbeeld jouw spijsvertering en voortplantingssysteem even op een laag pitje zodat alle energie naar de stresssituatie kan (overleven). Hierdoor raken jouw vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron uit balans bij langdurige stress.
Inflammatie: Chronische ontstekingen in het lichaam kunnen een negatieve invloed hebben op je hormonen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een slecht dieet, langdurige stress en overgewicht. Ook vetcellen zorgen ook voor ontstekingen. Dus bij overgewicht ben je altijd een beetje ontstoken. Zo ontstaat voor veel vrouwen een vicieuze cirkel.
Ongezonde voeding: Voeding speelt een grote rol in je hormonale gezondheid. Een dieet vol bewerkte voedingsmiddelen, zaadoliën en suikers kan je hormonen flink in uit balans brengen. Verderop in dit blog vertel ik je welke voeding wel goed is voor je hormonen.
Slechte darmfunctie: Als je darmen niet goed functioneren, kunnen hormonen niet goed aangemaakt worden. Maar wist je dat het net zo belangrijk is dat gebruikte hormonen goed afgebroken worden? Ook hier spelen je darmen een belangrijke rol in. Extra vezels kunnen helpen, maar als je darmklachten hebt is het belangrijk om eerst je darmen in balans te brengen.
Voedselintoleranties: Intoleranties kunnen ontstekingen veroorzaken, wat op zijn beurt je hormonen uit balans brengt.
Slaapgebrek: Slechte slaap verhoogt je cortisol en vermindert de productie van andere belangrijke hormonen.
Alcohol en roken: Beide zijn toxinen voor je lichaam en kunnen de hormoonproductie flink verstoren.
Ontgifting: Je lever speelt een belangrijke rol in het verwerken en elimineren van overtollige hormonen. Als je lever overbelast is door toxines in cosmetica, alcohol en pesticiden in voeding, heeft het minder capaciteit over voor je hormoonbalans.
Hoe krijg je je hormonen in balans?
De bovenstaande punten zijn niet altijd even makkelijk aan te pakken. Soms lukt het om met een paar simpele aanpassingen een wereld van verschil te maken, en soms is er meer nodig. De onderstaande adviezen geef ik aan mijn cliënten die hun hormonen in balans willen brengen tijdens de menopauze:
Beweging: Denk aan yoga, pilates, wandelen, en krachttraining om je stress te verlagen, je systeem te versterken en zo je hormonen in balans te brengen.
Goed slapen: Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt en een regelmatig slaappatroon hebt. Dus zo veel mogelijk op hetzelfde moment naar bed, en op hetzelfde moment opstaan. Slaap en een gezond bioritme is cruciaal voor de productie van hormonen.
Gezonde voeding: Een dieet gebaseerd op mediterrane voeding – rijk aan groenten, ontstekingsremmende bessen, pitten en zaden, gezonde vetten zoals olijfolie en roomboter van grasgevoerde koeien, wildgevangen vis, grasgevoerd vlees en rauwe zuivel – ondersteunt een gezonde hormoonbalans. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, zaadoliën -zoals sojaolie, zonnebloemolie, raapzaad- of koolzaadolie, maïskiemolie en arachideolie- en suiker om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en ontstekingen te remmen.
Eet niet te laat: Probeer je laatste maaltijd van de dag niet te laat te eten. Zo kan je lichaam zich ‘s nachts bezig houden met herstellen in plaats van verteren. Ook slaap je beter wat je hormonen ten goede komt.
Daglicht: Zorg voor voldoende daglicht, vooral in de ochtend. Probeer ‘s avonds ook zo min mogelijk kunstlicht te gebruiken. Dit helpt je biologische klok te reguleren en dit speelt een hele belangrijke rol voor je hormoonbalans. Gebruik eventueel een blauwlicht filter bril.
Bloedsuikerspiegel stabiel houden: Een schommelende suikerspiegel is erg hormoonverstorend. Elke keer dat je suikerspiegel omhoog gaat, wordt het hormoon insuline aangemaakt. Dit zorgt voor ontstekingen. Je suikerspiegel houd je stabiel door suiker te vermijden, niet te vaak te eten, beweging en stress vermijden.
Ontspanningstechnieken: Beoefen yoga, pilates, ademwerk of meditatie om je stressniveau te verlagen. Zo stimuleer je de nervus vagus, een zenuw die je hormoonsysteem aanstuurt.
Supplementen en kruiden: Persoonlijk ben ik geen fan van zomaar allerlei supplementen en kruiden nemen zonder goed advies in te winnen. Maar het kan wel ontzettend goed helpen. Als ik één advies kan geven, begin dan met magnesiumtauraat in de avond. Magnesium is een mega belangrijk mineraal dat wel bij 400 processen in het (hormonale)systeem betrokken is.
Hopelijk geeft dit blog inzicht in de mogelijke oorzaken en oplossingen van hormonale klachten tijdens de perimenopauze.
Zorg goed voor jezelf!
Liefs, Heleen
Comments