Vanaf je 35ste kunnen er ineens allerlei hormonale klachten ontstaan waar je eerst geen last van had. Of je had al klachten, maar deze lijken steeds erger te worden. Denk bijvoorbeeld aan:
Onregelmatige menstruatie: Waar je cyclus vroeger klokvast was, lijkt deze nu soms onvoorspelbaar. Misschien merk je dat je menstruaties korter, langer, zwaarder of juist lichter zijn.
Stemmingswisselingen: Heb je het gevoel dat je emoties alle kanten op gaan? Huilbuien, prikkelbaarheid en zelfs woede kunnen ineens de kop opsteken zonder duidelijke reden.
Gewichtstoename: Vooral rond je buik kan het lijken alsof de kilo's er zomaar bij komen, ondanks dat je eet- en beweegpatroon hetzelfde is gebleven.
Vermoeidheid: Zelfs na een goede nachtrust voel je je uitgeput. Het lijkt alsof je nooit echt uitgerust bent, hoe vroeg je ook naar bed gaat.
Slapeloosheid: Terwijl je altijd een goede slaper was, lig je nu vaak wakker of word je midden in de nacht klaarwakker.
Verminderde libido: Waar je seksuele drive vroeger vanzelfsprekend was, merk je nu een afname in je zin in seks.
Hitteaanvallen of nachtelijk zweten: Plotselinge warmteaanvallen overdag of zweten ’s nachts kunnen je behoorlijk uit je slaap houden.
Wat betekent dit?
Deze symptomen kunnen verwarrend zijn, vooral als je ze niet eerder hebt ervaren. Het is belangrijk om te beseffen dat deze klachten vaak te maken hebben met veranderingen in je hormoonbalans. Je lichaam maakt zich langzaam klaar voor een nieuwe fase in je leven.
Waar maar weinig over bekend is, is de perimenopauze. Dit is de periode rondom de menopauze. Ik hoor je nu denken: OMG ik ben toch niet in de overgang?
Nee, de echte menopauze kan nog wel 10 jaar of langer duren. Maar vanaf deze periode beginnen je hormonen – vooral oestrogeen en progesteron – te schommelen, en dat kan veel effect hebben op hoe je je voelt. Dit kan dus al beginnen als je rond de 35 jaar bent, maar de meeste vrouwen ervaren dit als ze in de 40 zijn.
"We leven nog steeds in hetzelfde lichaam als in de oertijd. Toen waren we blij als we de 30 haalden. Het zou dus heel goed kunnen dat in die tijd vrouwen hier helemaal niet mee te maken hadden"
Wat kun je doen?
Als je merkt dat je steeds meer last krijgt van je hormonen is het raadzaam om hiermee aan de slag te gaan. Dat kan op verschillende manieren:
Zorg goed voor jezelf:Â dit klinkt natuurlijk als een enorme open deur ;) Maar als je in de 20 bent en ook het eerste deel van je leven in de 30 kan je lichaam nog heel veel voor je oplossen. Daarna heeft het jouw hulp veel meer nodig om te herstellen. Het wordt nu dus echt belangrijk om goed te gaan eten, te bewegen, voldoende rust te nemen, goed te slapen en je grenzen te bewaken.
Leer je cyclus kennen:Â door te weten waar je in je cyclus zit, en hoe lang deze duurt kun je patronen gaan herkennen. Zo kan je je in de week voor je menstruatie heel anders voelen dan in de week voor je ovulatie. Daar kun je vervolgens rekening mee houden in je agenda. Als je merkt dat je cyclus korter of langer wordt is dat meestal een teken dat je hormoonbalans aan het veranderen is.
Vraag hulp van een therapeut:Â ieder lichaam is uniek en het is soms ontzettend verwarrend met alle informatie op het internet wat je het beste kan doen. Met een goede coach/therapeut die veel weet van hormonen kun je een voor jou op maat gemaakt plan maken om jouw hormonen in balans te brengen.
Vraag hulp van een arts:Â voel je je depressief, ervaar je de hele tijd stress, kun je je helemaal niet meer concentreren of slaap je bijna niet meer? Ga dan naar je huisarts. Soms kunnen bio identieke hormonen helpen om je hormoonbalans te herstellen als voeding en leefstijl niet voldoende is. Helaas is er nog veel onwetendheid over deze vorm van hormoontherapie omdat we jaren geleden dachten dat het borstkanker kon veroorzaken, dat blijkt echter niet zo te zijn.
Laten we erover praten
Gek genoeg heerst er nog steeds een bepaalde taboe op menstruatie, menopauze, bloeden enz. We vinden het ongemakkelijk, aanstellerig of vies. Terwijl er zonder onze cyclus, geen mensen zouden leven..
Zo lang het in de taboesfeer blijft hangen, trekken vrouwen minder snel aan de bel en blijven we met klachten zitten die op te lossen zijn.
Hopelijk heb jij mensen in je omgeving waarmee je dit kunt bespreken en die jou serieus nemen.
Als je vragen hebt of je eigen ervaringen wilt delen, laat dan gerust een reactie achter. Samen kunnen we dit onderwerp bespreekbaar maken en elkaar ondersteunen.
Bedankt voor het lezen en zorg goed voor jezelf!
Liefs, Heleen
Comments