Selecteer een pagina

Bleekselderij sap: waarom is dit zo gezond?

mei 5, 2021 | Voeding

A glass of celery a day keeps the doctor away

Iedere morgen drink ik een glas vers bleekselderij sap. Ik voel me hier goed bij en gek genoeg vind ik het nog best lekker ook. Ik probeer zoveel mogelijk groenten te eten. Door de dag te starten met een glas groentesap, begin ik meteen goed.

 

The Medical Medium

Bleekselderij sap is vooral bekend geworden door Antony William, ook wel bekend als the Medical Medium. Hij beweert dat bleekselderij sap het darmkanaal en het bloed alkaliseert. Hierdoor zou bleekselderij sap onder andere kunnen bijdragen aan de genezing van auto-immuunziekten en ontstekingsziekten. De mineraalzouten in bleekselderij binden zich volgens Anthony aan schadelijke stoffen zoals zware metalen en voeren deze vervolgens af. Anthony zegt dat hij als 4-jarig jongetje van ‘een stem’ hoorde dat zijn oma longkanker had, en dit bleek vervolgens ook zo te zijn. Sindsdien vertelt die stem hem precies wat mensen mankeert en hoe ze kunnen genezen. Duizenden mensen volgen zijn adviezen op waaronder een flink aantal beroemdheden zoals Pharrell Williams, Sylvester Stallone, Robert De Niro en ga zo maar door. Zelf volg ik hem op Instagram en daar zie ik dagelijks filmpjes en foto’s voorbijkomen van mensen die door middel van zijn adviezen na jaren van ziekte eindelijk genezen zijn.

Snijplank met bleekselderij gember citroen en peterselie

De gezondheidsvoordelen van bleekselderij sap

Ik moet zeggen dat ik het enorm fascinerend vind dat er zoveel ‘bewijs’ lijkt te zijn voor het positieve effect van zijn methode. Antony heeft verschillende boeken geschreven en ik sluit niet uit dat ik die een keer ga lezen om meer te leren over zijn manier van denken en behandelen. Echter staat buiten kijf dat het horen van ‘een stem’ als bron van informatie -in plaats van wetenschappelijk bewezen feiten- wel redelijk vaag is. Daarnaast geloof ik zelf heel erg in de kracht van je eigen denken. Als jij er volledig van overtuigd bent dat bleekbleekselderij sap je gaat genezen, kan de invloed van je eigen gedachten heel krachtig zijn. Ook geloof ik in de kracht van gezonde voeding in zijn algemeen. Als iemand een ongezond eetpatroon heeft en daardoor een bepaalde kwaal krijgt, is de kans natuurlijk groot dat als diegene bleekselderij sap gaat drinken en een gezonde leefstijl aanneemt, zijn of haar gezondheid zal verbeteren.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar bleekselderij sap

Er wordt wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen van bleekselderij. Zoals een onderzoek uit 2016 (met ratten) waaruit blijkt dat bleekselderij bloeddrukverlagend kan werken. Persoonlijk vind ik dit niet heel verassend aangezien gezonde, pure voeding zorgt voor een gezond lichaam met een gezonde bloeddruk. Groente zoals bleekselderij is hier natuurlijk onderdeel van. Naast dat bleekselderij relatief veel vitamine A, C en K bevat, is bleekbleekselderij sterk alkalisch. Zoals je lichaam jouw temperatuur stabiel houdt op ongeveer 37 graden, zorgt je lichaam ook voor een stabiele zuurtegraad van je bloed (ongeveer 7). Gelukkig kan jouw lichaam dit heel goed zelf regelen door middel van een gezonde leefstijl. Echter bevat een westerse leefstijl veel verzurende voeding zoals suiker, fastfood en bewerkte voeding in zijn algemeen. Als daar geen alkalische voeding tegenover staat kan je bloed te zuur worden. Dit kan klachten geven als vermoeidheid, botontkalking en spierzwakte. Door voldoende alkalisch te eten met veel (rauwe) groente en fruit, blijft de zuurtegraad van je bloed stabiel.
’s Morgens beginnen met een vers bleekselderij sapje kan hieraan bijdragen.

Glas bleekselderij sap met rietje

Hoe maak ik bleekselderij sap

Net als andere soorten groente en fruit is bleekselderij gezond voor je. Of het een wondermiddel is zoals the Medical Medium beweert betwijfel ik, maar beginnen met een vers groentesapje in de morgen kan natuurlijk nooit kwaad. Bleekbleekselderij bevat relatief veel pesticiden dus zelf kies ik voor de biologische variant. Volgens Antony William dien je het op een lege maag te nuttigen en mag het sapje enkel bleekselderij bevatten. Uiteraard kun je ervoor kiezen om meer ingrediënten toe te voegen. Let wel op met fruit omdat dit veel suikers bevat en je daardoor een flinke piek in je bloedsuikerspiegel kunt veroorzaken.

Recept bleekselderij sap

Ik maak mijn sapje met een slowjuicer van de Tarwegras Koning (dit is geen sponsoring). Hiervan wordt gezegd dat deze meer sap produceert en dat het sap van betere kwaliteit is dan een sapcentrifuge. Uiteraard kun je ook een sapcentrifuge gebruiken of zelfs een blender.

Voor een groot glas bleekselderij sap gebruik je:

 • 1 bos (biologische) bleekselderij in stukjes gesneden.

Wat ik af en toe toevoeg aan mijn bleekselderij sap:

 • Een wortel
 • Een stuk komkommer
 • Een kleine appel
 • Een stukje gember
 • Een bietje
 • Citroen
 • Verse peterselie

   

  Biologische bleekselderij slowjuicer

  Enjoy!

  Heleen

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  “Deze blog is gemaakt als naslagwerk. Indien je lichamelijke klachten hebt is altijd het advies om contact op te nemen met een arts. De informatie in deze blog is geen vervanging voor adequate medische behandelingen. Healthy met Heleen is niet aansprakelijk voor nadelige gevolgen na gebruik van informatie op deze site.”

  Portret Heleen in het bos

  Hoi, ik ben 

  Heleen.

  Hormoonspecialist, Leefstijlcoach, Voedingsdeskundige, Orthomoleculair Therapeut en de eigenaresse van
  Healthy met Heleen.

  Ik help mensen bij het vinden van een gezonde leefstijl, die hen de energie geeft om te doen waar ze gelukkig van worden.

  Lees hier meer