In mijn praktijk als orthomoleculair hormoonspecialist, gespecialiseerd in vrouwen van 35+ in de perimenopauze, zie ik vaak dat vrouwen hard werken aan hun gezondheid. Ze letten goed op hun voeding, doen regelmatig aan beweging en proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Toch houden sommige vrouwen last van klachten, en dat kan ontzettend frustrerend zijn als je zo je best doet.
Mijn verhaal
Mijn jeugd was allesbehalve gemakkelijk. Zoals veel mensen, nam ik mijn ervaringen met me mee, zonder echt te beseffen hoeveel impact ze hadden op mijn gezondheid. In 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. Yoga leerde me niet alleen om rust te vinden, maar ook om meer in contact te komen met mijn lichaam. Het was de eerste stap in mijn helingsproces.
Naast yoga ontdekte ik de kracht van voeding en hoe belangrijk het is om je lichaam te voeden met wat het echt nodig heeft. Deze ontdekkingen inspireerde me om dieper te duiken in de wereld van gezondheid. Ik volgde verschillende opleidingen, waaronder een yoga docentenopleiding in India. Daarnaast deed ik kennis op over voeding en hormonen. Een van de meest waardevolle opleidingen was mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut, gebaseerd op de psychoneuro-immunologie.
Wat is psychoneuro-immunologie?
Psychoneuro-immunologie richt zich op de wisselwerking tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Vaak zijn we geneigd om ons alleen op voeding en beweging te richten als we ons niet in balans voelen, maar er spelen zoveel meer factoren mee. Je emoties, je mentale gezondheid en trauma hebben allemaal invloed op je fysieke welzijn.
Trauma opgeslagen in het lichaam
De ervaringen die je in je leven hebt meegemaakt kan je opslaan in je lichaam. In de reguliere zorg wordt vaak gefocust op het hoofd: cognitieve therapieën en gesprekken om problemen op te lossen. Maar trauma zit diep in je lichaam. Zelfs als je alles ‘volgens het boekje’ doet—de juiste voeding, genoeg bewegen, en voldoende slapen—kun je toch klachten houden.
Je lichaam onthoudt wat je hoofd soms probeert te vergeten. Trauma kan ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken, waardoor je klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs fysieke pijn blijft ervaren, zonder duidelijke oorzaak.
Mijn eigen heling door trauma aan te pakken
Als orthomoleculair hormoonspecialist kijk ik naar het complete plaatje. Het is niet alleen
voeding en beweging die bijdragen aan je gezondheid, maar ook je mentale en emotionele welzijn. Trauma is een belangrijke -maar soms vergeten- factor die invloed heeft op je hormonen en je immuunsysteem. Door je lichaam te ondersteunen met de juiste voeding, beweging én emotionele heling, kun je in balans komen en je klachten verminderen.
Zelf werk ik ook nog steeds aan de trauma’s die ik in mijn lijf heb opgeslagen. We blijven ons een leven lang ontwikkelen en in elke fase van ons leven leren we onszelf, en ons lichaam weer een beetje beter kennen. Op dit moment werk ik met Anouk me om te voelen waar ik nog trauma in mijn lichaam heb opgeslagen en helpt ze me door middel van verschillende technieken om dit stukje bij beetje te helen.
Zorg goed voor jezelf!
Liefs, Heleen
Comments